1 Ekim 2018 Pazartesi

Hayaletlerden Medet Ummak




Günümüzün büyük hastalıklarından birisidir hayaletlerden medet ummak. Bir an gelir dara düşeriz yetiş ya falanca deriz. Bir an gelir şu kişi şöyle söylemişti deriz. Bunu söylememiz için hangi ideolojiye sahip olduğumuzun bir önemi yoktur aslında. O an bize yardımcı olacak şey neyse eskilerden yapılmış bir şeyden yardım alırız. Ama hep “eskiden” olana bakarız. Günümüzde ne yapıldığının, mevcut koşulların aynı olup olmadığının veya bizim ne düşündüğümüzün hiçbir önemi yoktur. Önemli olan “eskiden” beslenebilmektir. Bir söz eskiye dayanmıyorsa hükümsüzdür.

Yaşayışımız, eğitimimiz, kültürümüz ve hayatımıza dair her şey eskiye bağlı olmak zorundadır. Yoksa o şey önemsizdir. Neden? Çünkü eskiler her şeyin iyisini bilir. Yeni bir şey söyledin mi? O zaman dışlanmaya ve eziklenmeye hazır ol. Çünkü sen nereden bileceksin! Sus. Küçüksün sen, çünkü geç doğdun. Neyden geç doğdun sana öğreteyim. Deneme yazmak için Montaigne’den, komünizm konuşmak için Marx’tan, faşizm konuşmak için Mussolini’den, İslam’dan bahsetmek için ehl-i sünnet imamlarından, tasavvuftan bahsetmek için Mevlana’dan ve Türkçülükten bahsetmek için Ziya Gökalp’tan küçüksün. Çünkü onlardan sonra konuşmak kimsenin haddine değildir, öğren bunları ÇOCUK. Eğer bu konularda ve daha nicelerinde söz söyleyeceğinde eskilerdeki insanlar ne söylemiş diye bakacaksın ve onların ağzından konuşacaksın. İlerleme mi? Sen eskidekilere geri kalmış mı diyorsun! Hadsiz seni.

Bizim konuşmaya ve daha nicelerine yaşımız yetmez. Biz sadece öl denildiğinde ölmeye hazırlanan birer kurbanız. Sakın ki sesimizi çıkartmayalım, yoksa kurban olamayız maazallah!



Bülent Böceci
01.10.2018


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder